''Фолклорът е просто нещо, но се иска голяма култура, за да го разбереш.''-Ф.Кутев

Ръководител на ансамбъла

Атанас Чолаков е роден на 15 май 1946 г. През 1969 г.  учи в новосъздадения Институт за културно-просветни кадри в Хасково, специалност музика.След завършването си през 1971 г., преминавайки през школата на читалищната сцена, а през 1973 г. е приет в АМТИ-Пловдив. През 1977 год. завършва с ректорска награда за отличен успех.През 1982 г. е назначен като Главен художествен ръководител и диригент на хора в Ансамбъла за народни песни и танци-Пазарджик. . През 1995 г. по негово предложение и изготвен статут е образуван Общински център по фолклор с идеята да се организира и подпомага дейността на творческите състави от общината. През 2000г. Атанас Чолаков обединява около 35 творци и общественици от Пазарджишка област в неправителствена организация „Общество за музика и танци в Пазарджишка област".От есента на 2009 година поема диригентската палка и застава пред оркестрантите-самодейци от мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов"-Пазарджик. В традиционния конкурс на в-к „Пазарджишка Марица" Атанас Чолаков е номиниран и избран за „Творец на годината-2012" През 2013 и 2014 г. Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов**-Пазарджик,  получава грамота и  сертификат за представеното високо художествено ниво на изпълнение на Българския фолклор в 4-ти Национален конкурс на Фолклорните състави организиран по линия на ЮНЕСКО. На 10.01.2015 г. Международен Съвет на организациите за фолклорни фестивали и традиционни изкуства - Националната секция на CIOFF България, присъжда на Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов"-Пазарджик, с художествен ръководител и диригент Маестро Атанас Чолаков, титлата „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ФОЛКЛОРЕН ОРКЕСТЪР"

Звена

Ръководител

Цанко Ненков Ненков-диригент на оркестъра от 1985 г. До сега

През 1985 г. Завършва висшето си образование в АМТИИ-Пловдив и е разпределен като оркестрант в ансамбъла, а по-късно като диригент на оркестъра.Преподавател е по гъдулка в гр.Стамболийски, градска школа по изкуствата-Пазарджик, детски оркестри в Церово и Бъта.Много от неговите ученици стават професионални музиканти.през 1987 г. Създава и е ръководител на оркестър за народна музика „Красен", с който и до сега свири на тържества  и събори.През 2004 г. Преподава гъдулка на чужденци по линията на „Балканфолк". Участва в записи в бнр като диригент и оркестрант. С оркестъра на ансамбъла е записал музика за три cd и е участвал в реализирането на 5 филма с бнт.

Ръководител

Иванка Стойчева Паунова- диригент на хора от 1991 г.до сега

През 1986 г. Завършва висшето си образование в амтии-Пловдив и започва работа като певица в ансамбъла. През 1990 г. е поканена да пее и свири в хор„Големите български гласове"-София, с който изнася концерти в страната и чужбина-Франция, Англия, Португалия, Испания, Германия, Швейцария и мн.други.нейното име е известно и с методическата помощ на фолклорни колективи в Пазарджик и регионаизвън страната нейнота работа е позната и в Дания,където е била музикален педагог на хоровете „Усмифка"-Копенхаген и „Седянка"-гр.Архус.Освен работата в ансамбъла преподава гъдулка в пу „Паисий Хилендарски",ръководи фолклорни групи в Алекоконстантиново, Главиница и Капитандимитриево.Многобройни са записите на cd и dvd с нейно участие като певица, музикант и диригент.

Хореограф

Костадин Низамов- от 1997 r.-балетмайстор, а от 2015 г.- хореограф

През 1993 г. Завършва държавно хореографско училище.През 1995 г. започва работа в ансамбъла.През 1996 г. започва неговата педагогическа работа с деца- с.Синитово, ансамбъл „Елица", където е съавтор и автор на редица успешни музикално-танцови постановки.С ансамбъл „Елица" е носител на множество награди и отличия от конкурси и фестивали в България и чужбина.Заедно с Иван Кочев са основатели и първите преподаватели в паралелка „Хореография" в училище „Г.Брегов".Ръководил е танцови състави във Величково, Априлци,а от 2006 г. е основател и ръководител на фолклорен състав „Китен наниз" в с.Черногорово.през 2014 г. Завършва висше хореографско образование.От 2015 г. е хореограф на ансамбъла и е автор на музикално-танцовите постановки „На мегдана", „Изгряло ми ясно слънце на момкови двори", „Извили се дор три хора".

 

Ние във Фейсбук

Брой прегледи на статиите
30354

Пишете ни.